Als ouders gaan scheiden, scheiden de kinderen mee


Ieder kind gaat er vanuit dat zijn vader en moeder gewoon altijd bij elkaar blijven. Wanneer deze situatie plotseling blijkt te veranderen door een scheiding, wordt het vertrouwen van het kind danig op de proef gesteld. Alles dat vertrouwd was, is plotseling verdwenen. En de scheiding is nog maar het begin van een reeks van veranderingen in het leven van uw kind.

Naast uw eigen emoties is de scheiding vooral ook voor uw kinderen erg ingrijpend. Kinderen vragen zich af wat er allemaal gaat gebeuren. Vaak worstelen ze met vragen die ze niet aan u als ouders durven te stellen. Ze voelen zich heen en weer geslingerd tussen het verdriet van u als ouders en hun eigen verdriet. In deze intense periode is het belangrijk dat u, als ouders, begrip krijgt over wat een scheiding teweegbrengt bij uw kind(eren).

Als kindercoach bied ik zowel individuele begeleiding als begeleiding in groepsverband aan. Begeleiding in groepsverband doe ik aan de hand van het Zandkastelenprogramma. Dit is een kortdurende en preventieve workshop voor kinderen van gescheiden ouders. Het Zandkastelenprogramma® biedt kinderen (en hun ouders) aan het begin van de scheidingsperiode een steuntje in de rug. Door middel van verschillende spel- en creatieve vormen wordt de scheiding bespreekbaar gemaakt. Met leeftijdgenoten kunnen kinderen veilig hun gevoelens uiten en ervaren zij dat ze niet de enige zijn in een scheidingssituatie. Ze leren beter te begrijpen wat er gebeurt en hoe ze daarmee om kunnen gaan.

Een scheiding is helaas niet altijd te voorkomen, maar door open, eerlijk en met begrip voor de gevoelens van het kind om te gaan kan er gezorgd worden dat het kind zo min mogelijk last ervaart van de scheiding.

Neem hier direct contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.