Vader heeft na scheiding vaker contact met zoon


Vaders die voor een scheiding actief betrokken waren bij de opvoeding, houden vaker contact met hun kind na de breuk.
Dat blijkt uit Brits onderzoek van de Nuffield Foundation.

Er is daarnaast vaker contact met zoons dan met dochters. Geld speelt ook een grote rol. Zo komen kinderen vaker bij vader over de vloer als hij een extra kamer in zijn huis heeft.

Het onderzoek richtte zich op heteroseksuele koppels, getrouwd of samenwonend, die uit elkaar gingen voordat de kinderen elf jaar oud waren. De kinderen woonden daarna bij de moeder. Voor de studie zijn in totaal 2800 families onderzocht.

Acht op de tien vaders die weggingen bij het gezin toen het kind drie jaar oud was, had gedurende die periode nog enige vorm van contact. Dat werd negen op de tien als het kind ouder dan drie was toen de scheiding plaatsvond.

Toen de kinderen elf jaar oud waren bleek drie op de tien het contact met vader volledig verloren te zijn. Ongeveer twee op de tien zag vader af en toe, maar minder dan elke week. Een kwart zag hem meerdere keren per week.

Het onderzoek wijst eveneens uit dat de vrouwen een grote daling in hun zelfvertrouwen ervaren na de breuk. Ze denken daarna veel slechter over hun opvoedvaardigheden dan de vrouwen die in een relatie bleven.

Moeders mentale gezondheid herstelt zich wel weer, maar de studie toont aan dat de vrouwen die al langere tijd gescheiden zijn geen hoger zelfvertrouwen hebben dan vrouwen die pas net weer alleen zijn.

Of de vader wel of niet in contact blijft met de kinderen maakt geen verschil voor de manier waarop de vrouw haar eigen opvoedvaardigheden beoordeelt.

Er is volgens de onderzoekers een ‘overduidelijke link tussen de scheiding en de klap die het zelfvertrouwen krijgt als het aankomt op de opvoeding’.

Door: NU.nl